Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

„A színpadra vezető utat mi biztosítjuk.”

Az EuroPAS-díjas Madách Musical Táncművészeti Iskolát és Szakközépiskolát 2001-ben alapította Sárközi Gyula, a Magyar Állami Operaház korábbi magántáncosa és balettmestere, a Magyar Táncművészeti Főiskola egykori tanára, docense és a Madách Színház tánckarának művészeti vezetője. Az iskola komplex képzésének keretében, többféle tagozaton több mint négyszáz növendék tanul, óvodás kortól egészen 22 éves korig. A diákok rendszeresen fellépnek különböző színházi produkciókban.

Az iskola története

Egy ilyen profilú iskola szükségességének gondolata azonban már jóval 2001 előtt felmerült, így az intézmény történetének gyökerei egészen az 1980-as évekig vezethetőek vissza.

A Madách Színház 1983-ban mutatta be Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljét, amely alapjaiban reformálta meg a hazai zenés színjátszást. Az egyedülálló sikert követően 1989-ben megalakult a színház tánckara, és már a 2000-es években kérdésessé vált, hogy mi lesz a sorsa azoknak a még aktív táncművészeknek, akik évtizedekig lelkiismeretesen szolgálták a színházat, emellett rendelkeztek a műfajhoz szükséges speciális szakértelemmel. Világossá vált az is, hogy Magyarországon hiányzik a műfaj oktatási háttere, a musicaltánc professzionális képzése.

Szintén fontos állomás volt Lionel Bart Oliver! című musicaljének 1997-es bemutatása a Madách Színházban, amely kapcsán Seregi László koreográfusnak nehézséget jelentett az eredetileg is erőfeszítések árán, néptáncos fiatalokból összeválogatott gyerektánckar utánpótlása.

Ezek voltak tehát a fő előzményei és okai annak, hogy 2001-ben megalakult a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola. Az intézmény Réti Piroskának, az amatőr táncmozgalom egyik fontos alakjának köszönhetően egy VI. kerületi bérházban kezdte meg működését a Jókai téren, 2003-tól a XIV. kerületben, az Erzsébet királyné útján folytatta, majd 2007-ben az önkormányzat segítségével átköltözött jelenlegi székhelyére (1149 Budapest, Angol utca 75.). Az iskola hivatalosan 2005-től alapfokú művészetoktatási intézmény, 2007-ben indította el OKJ-s színházi táncos, 2011-ben párhuzamos művészeti képzését. Az intézmény első igazgatója Sárköziné Detvay Zsuzsanna volt, később Baráth Gyula megbízott igazgatóként, dr. Kis Irén igazgatóként vezette az iskolát. A jelenlegi igazgató 2012. augusztus 30-tól Sziráky Gábor, a művészeti vezető Sárközi Gyula.

Az iskola szakmai céljai, képzések

Az iskola fő szakmai célja a musical táncoktatás kifejlesztése, iskolai kereteinek kiépítése. Kezdettől fogva alapvető a szeretetteljes, felszabadító, sikerélményt biztosító légkör megteremtése, az individuális fejlesztés és a színpadi gyakorlat biztosítása. Tevékenységük fontos része a hátrányos helyzetű, tehetségüket körülményeik miatt kibontakoztatni nem tudó gyermekek segítése.

A Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola többféle képzést kínál. Tanfolyami rendszerű, bizonyítványt nem adó oktatás keretében tart óvodások számára (3-6 év) előkészítő gimnasztikát, 6 éves kortól hangképzést, hasonló keretek között hölgyeknek kondicionáló tánctréninget.
Iskolarendszerű, bizonyítványt adó oktatás keretében a következő képzések elérhetőek: 6-22 éves korig alapfokú táncművészeti oktatásban vehetnek részt a növendékek, emellett lehetőség van középfokú bizonyítványt adó párhuzamos művészeti képzésre színházi táncos szakon (4 + 1 év) és érettségire épülő OKJ-s „színházi táncos” képzésen való részvételre. A diákok 14 éves kortól zeneművészeti képzésben is részesülhetnek.
Az iskola párhuzamos (szakközépiskolai) művészeti és OKJ-s színházi táncos képzése a vidéki művészeti szakközépiskolákkal (Győri Táncművészeti Szakközépiskola, Pécsi Művészeti Szakközépiskola) egyenértékű végzettséget, bizonyítványt ad. A növendékek a képzések jellegének és szintjének megfelelően tanulnak klasszikus balettet, néptáncot, modern táncot, amerikai szteppet, musical táncot, kontaktot, emelési technikákat, színészmesterséget, tánctörténetet, táncelméletet, zeneismeretet, szolfézst.

A növendékek a félévente tartott vizsgaelőadások mellett fellépnek az iskola professzionális színházakban bemutatott saját produkcióiban: Bogármese, Pán Péter, Diótörő, Gulliver a törpék országában, ezek fővárosi helyszínei többek között a Művészetek Palotája, a Nemzeti Táncszínház, a Thália Színház és a RaM Colosseum. A diákok rendszeresen láthatóak a Madách Színház előadásaiban is: József és a színes, szélesvásznú álomkabát, Jézus Krisztus Szupersztár, Mary Poppins, emellett szerepeltek a Magyar Fesztivál Balett Markó Iván koreografálta Emberi Himnusz, Mózes, avagy a Tízparancsolat és Az ember tragédiája című előadásaiban. Részesei voltak a Madách Színház Macskák című előadása valamennyi jubileumának (20-25-30 éves), a legnagyobb megtiszteltetésnek pedig a Seregi László 80. születésnapja alkalmából a Magyar Állami Operaházban 2009-ben rendezett gálaesten való szereplést tartják. A növendékek táncoltak a Megasztár című televíziós műsorban, és olyan előadók koncertjein, mint Malek Andrea vagy Molnár Ferenc Caramel.

A Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola munkáját számos elismeréssel, többek között EuroPAS-díjjal és MOL Tehetséggondozásért Díjjal is kitüntették, három bajnoki címet nyertek musical és koreográfia kategóriában az ESDU World Dance Masters világversenyen 2009-ben és 2010-ben.

2015-ben új fejezet kezdődött a már több mint 15 éve sikerrel működő Madách Musical Táncművészeti Iskola életében. Budakeszin az iskola megnyitotta új intézményét, a Madách Musical Táncművészeti Stúdiót, majd 2017 őszén a Budai Stúdiót a Beethoven utcában.

Zuglói képzéseink

Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

 

Budapest XIV., Angol utca 75.

Iskolánkról bővebben

Budai képzéseink

Madách Táncművészeti Stúdió - Buda 

 

Budapest XII., Beethoven utca 7-9.

Stúdiónkról bővebben

Kövess minket Facebookon

Csatlakozz hozzánk Facebook-on és értesülj az iskolával kapcsolatos legújabb információkról, érdekességekről.

Iratkozz fel YouTube csatornánkra

Csatlakozz hozzánk YouTube-on és értesülj az iskolával kapcsolatos legfrissebb videókról.